1 - 5

FC Den Bosch 1 (zon)

18 juli 2017 19:00

Een nieuwe stunt zat er niet in.

FC Den Bosch verslaat Helvoirt met 1-5. In een, toch, aantrekkelijker duel dan vorig jaar heeft Helvoirt niet voor een nieuwe stunt kunnen zorgen. FC Den Bosch boekte ‘gewoon’ een overwinning. Na een doelpuntrijke openingfase met 3 doelpunten en een doelpunt rond het half uur viel het qua doelpunten daarna wel wat tegen maar bleef de wedstrijd het aanzien waard.

Ook in de 2e helft, waarin FC Den Bosch wel veelvuldig op de helft van Helvoirt speelde maar Helvoirt ook sterk z’n mannetje stond. Pas in de laatste 10 minuten scoorde FC Den Bosch nog 2x en bepaalde daarmee de eindstand op 1-5. Het komt vrijwel nooit voor dat een eerdere oefenwedstrijd tussen een amateurclub en een profclub door de regionale media nog eens naar voren wordt gehaald. Maar soms is daar een uitzondering op, want vorig jaar won Helvoirt van FC Den Bosch en was er natuurlijk de vraag: gaat Helvoirt opnieuw voor een stunt zorgen? Maar verliezen van Helvoirt, dat liet FC Den Bosch zich niet nog een keer zeggen.

Dat was te zien. Den Bosch hanteerde meteen een hoog tempo en in de 4e minuut ging een schot van Muhammed Mert net over. Het eerste signaal was dus gegeven. In de 10e minuut ging Zija Azizov een 1-2 aan met Sven Blummel om vervolgens alleen voor Remco beheerst de 0-1 binnen te schuiven. Zo duurde de missie voor Helvoirt om zo lang mogelijk de 0 te houden slechts 10 minuten. Het was voor Remco ook de eerste keer dat hij tegen FC Den Bosch, de club waar 4 seizoenen in de jeugd keepte, moest vissen tegen FC Den Bosch na welgeteld 138 minuten niet gepasseerd te zijn geweest. Ook kwam er dus een einde aan een reeks van 145 minuten zonder tegengoal tegen FC Den Bosch voor Helvoirt.

Nog geen 2 minuten later wisten de Bosschenaren zelfs de voorsprong te verdubbelen. Dennis Kaars wist, na een goede rush van Jens van Son over de rechterkant, Sven Blummel te vinden die het beheerst wist af te maken. Nou, een nieuwe stunt zal er niet in gaan zitten dit jaar. Of…. 2 minuten na de 0-2 ging Rico goed door en wist ook met een goede voorzet Menno te vinden die de bal knap tegendraads in de lange hoek achter doelman Nick Leijten wist te koppen en was daar zowaar de aansluitingstreffer. Tja, Menno lijkt wat te hebben met snelle doelpunten. Hij heeft al het snelste competitiedoelpunt van Helvoirt 1 op z’n naam en nu ook het snelste Helvoirtse doelpunt tegen FC Den Bosch want we zijn nog maar 14 minuten onderweg. De wedstrijd kwam daarna in een fase dat het wat op een neer ging.

FC Den Bosch wel het meeste balbezit, maar Helvoirt verzette zich fel en kwam ook tot wat mogelijkheidjes. Eerst schoot Azizov nog in het zijnet, al dacht een deel van het publiek dat hij zat. Daarna ging Leijten onder de vrije trap van Perry door maar gelukkig voor de Bossche doelman ging de bal ook naast. Daarna legde Corné een voorzet van rechts zomaar klaar voor Azizov die z’n inzet geblokt zag worden. In de 25e minuut mocht Jeremy Fernandes te makkelijk opstomen vanaf de rechterkant waardoor hij alleen voor Remco kwam te staan en de 1-3 vervolgens liet aantekenen. Tegen het half uur kon Menno net niet bij de voorzet van Rico en kwam Azizov na een lange bal alleen voor Remco te staan. Remco redde in deze 1 tegen 1 situatie prima en hield Azizov van z’n 2e treffer. De laatste mogelijkheid was in de 38e minuut. Een fraaie aanval van Helvoirt waarbij Nick, Menno en Rico waren betrokken. Uiteindelijk kon Menno, net als een paar minuten eerder, net niet bij de voorzet van Rico en ook Nick kwam in 2e instantie net te kort.

Na een toch aantrekkelijke eerste helft verscheen FC Den Bosch aan het begin van de 2 e helft met een compleet nieuw elftal. Bij Helvoirt werd er om de paar minuten gewisseld maar alle 21 spelers die waren geselecteerd voor deze wedstrijd, kwamen voldoende minuten in actie. In de 2e helft kon Helvoirt, met name het eerste kwartier, nauwelijks de eigen helft verlaten.

Den Bosch bleef ook in de 2e helft in een hoog tempo spelen maar Helvoirt stelde daar ook het nodige defensieve werk tegenover. Toch had Helvoirt met name op Danny Verbeek weinig antwoorden. Vaak was Verbeek de defensie te slim af. Zo bereidde hij in de 51e minuut een kans voor Diego Meerveld voor. De aanvaller schoot echter naast. In de 58e minuut redde Remco schitterend op de poeier van Kevin Felida die onderweg was naar de kruising. Het was ook gelijk de laatste actie van Remco want hij werd vervangen door Stefan, die zo, met alle respect, op z’n 46e nog tegen FC Den Bosch mag keepen. Maar hij was er ook al bij tijdens de ontmoetingen in 1994, 1996 en 1997. Toen stond hij tegenover spitsen als Ruud van Nistelrooij, Anthony Lurling en Stefan Jansen. Spitsen die vele keepers hadden gepasseerd maar uitgerekend tegen Stefan konden ze niet scoren. Naar verluid is Stefan daar nog steeds trots op. Stefan keepte dan misschien wel 20 minuten, toch moest hij 3x ingrijpen. 2x op een lage voorzet en ook op een half gelukte volley van Oussama Bouyaghalfen had hij een antwoord. Hij zag alleen Niek Vossebelt in de 70e minuut net over koppen, op aangeven van, daar is hij weer, Verbeek. Helvoirt bleef zich voldoende verzetten maar toch een echte doelkans kwam het in de 2e helft niet. Tot de 78e minuut. Toen schoot Luke een vrije schop net naast. Een minuut later ging Verbeek aan de andere kant er vandoor en Vossebelt kon de bal simpel achter Koen Janssen lopen. Koen moest ook 2x redden. Eerst in 2x op een uithaal van Vossebelt en ook op een knal van Najim Haddouchi had hij een antwoord. In de 85e minuut belandde een uittrap van Koen bij Rico die Stijn wegstuurde en diens voorzet kon door Nick vrijstaand worden ingekopt. De kopbal was goed, alleen wel recht in de handen van keeper Kees Heemskerk. In de 91e minuut werd Meerveld nog alleen voor Koen gezet en zorgde voor het slotakkoord; 1-5. Nee, een nieuwe stunt zat er dus niet in, maar het was ook duidelijk een andere wedstrijd dan vorig jaar. Misschien nog wel een leukere wedstrijd dan vorig jaar. Klinkt misschien raar omdat je vorig jaar won en dit jaar verloor, maar ook wel omdat er kwalitatief een heel ander FC Den Bosch stond dan vorig seizoen, maar onder heerlijke omstandigheden, veel publiek (800 toeschouwers), en een aantrekkelijke wedstrijd sloten we deze wedstrijd af.

O ja, en dan was daar ook Toeter Jan nog. Die kwam, voor een keer, eens voor Helvoirt 1 toeteren maar hoe hij ook z’n best deed, het hielp helaas niet. Toch bedankt, Jan! Voor de spelers van Helvoirt breekt nu de vakantieperiode aan. Op 15 augustus zal Helvoirt weer de draad gaan oppakken en op zondag 20 augustus de eerste oefenwedstrijd spelen, thuis tegen Oosterhout. Maar toch komt FC Den Bosch nog een keer naar Helvoirt toe. Op woensdag 2 augustus zal Den Bosch op ons sportpark een oefenwedstrijd spelen tegen De Graafschap, die wedstrijd begint om 19:00. Iedereen fijne vakantie en tot in augustus/september!